Astrologie a horoskopy pro Vás


Dobrý horoskop je jako chorobopis

14.01.2008 13:20
Dobrý horoskop je jako chorobopis

PENÍZE A HVĚZDY
Podnikatelé u astrologa

Praha - Dříve ministr obrany, dnes známý astrolog. Antonín Baudyš tvrdí, že dobrý astrolog musí umět předpovídat budoucnost. Úspěšnost svých horoskopů odhaduje na padesát až devadesát procent.


* Z našich propočtů vyšlo, že nejvíce miliardářů je ve znamení Ryb. Má to vysvětlení?

Je to zajímavé, ale vliv slunce může převážit dalších deset prvků. I lidé narození ve stejný den mohou mít zcela odlišné horoskopy. Nejdůležitější je totiž přesný čas narození, podle něhož se pozná, které znamení právě v tom okamžiku vycházelo na obzor. Obecně mají k majetku nejblíže Býci, Ryby mají blíže k intrikám a šejdům.


* Naopak nejméně bohatých podnikatelů je mezi Střelci a Váhami.

Střelci bývají málo trpěliví. Jsou sice hodně aktivní, ale nemají výdrž. Váhy zase postrádají dost agresivity a mají ve vínku opatrnost. Ale to jsou jen obecné charakteristiky.


* Chodí za vámi byznysmeni pro radu či horoskop často?

Ano, jsou občas zvědaví, co je čeká. Ale zásadně o klientech nemluvím. Mnozí z nich jsou velmi úspěšní a jejich sebevědomí je nebetyčné, jiní jsou zase velmi opatrní, pídí se po informacích a znají jejich cenu. Přístupy k horoskopům mají různé, ale málokdo se s nimi chlubí. Dobrý horoskop je jako chorobopis, a tedy striktně soukromý.


* Znáte někoho, kdo by si plánoval podle hvězd obchody?

Ano, takových lidí je řada. Obvykle jde o strategická rozhodnutí nebo velké jednorázové obchody.


* Jak děláte horoskop pro obchody?

Kombinují se různé vlivy. U jednorázového obchodu záleží na okamžiku, kdy je uzavřen. Při vzniku firmy s novým společníkem je nutné zkoumat horoskopy obou lidí, zda k sobě pasují. Mít s někým firmu je jako manželství. U investice je to komplikovanější. Dívám se na dispozice investora v okamžiku, kdy návrh dostal.


* S jakou pravděpodobností horoskopy fungují?

Úspěšnost se pohybuje podle mých zkušeností mezi padesáti až devadesáti procenty. V byznysu nejde o nic jiného než správně předvídat budoucnost. A špičkový astrolog by to měl umět. Ti, kdo tvrdí, že se to nemá nebo to nejde, lžou. Jen to neumějí.


* Jsou lidé, kteří vás viditelně rádi dobře zaplatí, ale jiní zase považují astrology za podvodníky.

Takoví lidé mají obvykle nějakou strašnou zkušenost s podvodníky nebo astrologii z principu berou jako vědecky nezdůvodněnou vědu. U astrologie nikdo neví, proč funguje, ale z empirických pozorování je zřejmé, že funguje. To je pro vědce nepřijatelné. Mě už to ale dávno nevzrušuje. Když jsem s ní v sedmdesátých letech začínal, měl jsem potřebu o jejím fungování každého přesvědčovat. Teď už ji nemám.


* Co horoskop zpřesňuje?

Je nutné přesný čas a místo narození, respektive místo, kde dotyčný následně žije. To totiž horoskop změní. Za čas narození se počítá okamžik prvního nádechu.


* Pro řadu lidí je představa, že jsou věci určeny dopředu, nepřijatelná.

Bohužel. Jakmile se narodíte, jsou klíčové situace ve vašem životě určeny.


* Nedají se změnit?

Vtip je v něčem jiném. Z horoskopu se dají předvídat situace, které nastanou. Řada lidí to interpretuje jako osud. Jenže tak to není. V situaci, která spolehlivě přijde, se každý může zachovat, jak chce. Každý člověk je svobodný a má za sebou také jiné zkušenosti. Proto se mohou úplně jinak vyvíjet i životy lidí, kteří se narodí v téměř stejném okamžiku na stejném místě. Spojovat je ale bude mnoho významných životních situací, které se jim budou dít prakticky ve stejný čas.


* Za konzultaci berete 1 500 korun na hodinu. To je při čtyřech hodinách denně přibližně 120 tisíc měsíčně. Astrologie asi není špatný job.

To je nadsazené, nemohu dobře pracovat se čtyřmi klienty denně. A kromě daní mám také velké náklady. Třicet tisíc ročně mě stojí jen provoz barevné tiskárny, mám tři počítače, na vlastní kurzy potřebuji dataprojektor, platím leasing na auto, telefony. Neznám bohatého astrologa. Je to profese za mzdu, velké peníze se dělají v obchodě nebo při investování.


* Antonín Baudyš (61) Dělám si, co chci, nemám podřízené ani nadřízené, tak charakterizuje svůj současný život bývalý ministr obrany a pedagog na ČVUT, kterého dnes živí horoskopy. Baudyš se astrologii začal věnovat v 70. letech, po roce 1989 stanul v české vládě jako její místopředseda pro vědu a výzkum. V roce 1993 byl prvním českým ministrem obrany. Baudyš je ženatý, má dva syny a žije blízko Prahy se psy Edou a Fuji.

MFD - 17.12.2007 - autorem rozhovoru je JAROSLAV MAŠEK - str. 03

—————

Zpět